شبکه بهداشت و درمان آمل
۱۳۹۶ شنبه ۵ فروردين
br ENGLISH
تاریخ: 1392/04/24 تعداد بازدید : 35
توصیه های سرکار خانم بهار نیکزاد لاریجانی – کارشناس تغذیه شبکه بهداشت درمان اهمیت تغذیه در ماه مبارک رمضان
صول صحیح تغذیه در ماه مبارک رمضان یکی از موارد مهمی است که لازم است مورد توجه قرار گیرد تا از عوارض جسمی و یا عصبی جلوگیری شود.
            

                                       رمضان ، روزه و سلامتی

اسلام به تغذیه مناسب اهمیت ویژه ای می دهدبه طوریکه آیه مبارکه "فلینظر الانسان الی طعامه"به خوبی نمایانگر این مطلب است که غذای انسان باید حلال ،پاکیزه و مناسب باشد. ماه مبارک رمضان به عنوان ماه میهمانی الهی است زیرا مسلمانان با تحمل گرسنگی وتشنگی ومحدودیت ها از سفره نعمات مادی ومعنوی   بهره مند می گردند. روزه باعث   می شود که اعضای بدن مخصوصا" دستگاه گوارش ما به مدت یک ماه استراحت کرده و نیروی تازه ای بگیرند ، از سوی دیگر، ذخایر چربیهای مضری که در ناحیه شکم تجمع پیدا کرده و  می تواند مشکلات زیادی را برای ما ایجاد کند، کاهش یافته و سموم بدن دفع        می شود.

 توصیه های سرکار خانم  بهار نیکزاد لاریجانی – کارشناس تغذیه  شبکه بهداشت درمان اهمیت تغذیه  در ماه مبارک رمضان

روزه داری بدون رعایت اصول صحیح تغذیه نه تنها ضامن سلامت انسان نیست بلکه می تواند سلامت وی را به مخاطره بیندازد.اصول  صحیح تغذیه در ماه مبارک رمضان یکی از موارد مهمی است که لازم است مورد توجه قرار گیرد تا از عوارض جسمی و یا عصبی جلوگیری شود.

بطور کلی چهار فاکتور در تغذیه باید مورد توجه قرار گیرد که عبارت اند از :

زمان غذا خوردن : در ماه مبارک رمضان، زمان خوردن غذاي اصلی سه مرحلة سحر، افطار، شام و میان وعده (میوه و نوشیدنی ) می باشد که لازم است کاملاً از هم مجزا باشند.    

 میزان غذا خوردن : حجم غذای افطار باید بسیار کم باشد تا قبل از شام خوردن از معده خارج شده و امکان شام خوردن بدون اثر مضر جانبی وجود داشته باشد. حجم شام باید بنحوی کنترل شود تا هم امکان خوردن میوه بعد از شام باشد و هم تنقلات مرسوم بعد از شام بر محتویات معده فشار نيآورد و هم مشکلی در روند خواب پیش نيآید و نيز مانعی بر غذا خوردن در وقت سحر ايجاد نشود.

 چگونه غذا خوردن : در ماه مبارک باید دقت داشت تا تنظیم وقت بصورتی انجام شود تا غذا خوردن در سحر، افطار وشام با تعجیل صورت نگیرد. بنابراین غذا خوردن در آرامش و به دور از نگرانی، استرس و ناراحتی در تأمین سلامتی دستگاه گوارش تاثير به سزايي دارد.

 انتخاب نوع غذا: غذا های انتخاب شده در سحر، افطار و شام می بایست مواد مغذي مورد نياز بدن یعنی کربوهیدراتها، چربی ها، پروتئین ها، ویتامینها، مواد معدنی و فيبر لازم را به بدن برسانند.

افطار:

بهترین رژیم برای افطار، رژیمی است که در درجه اول حاوی مایعات وقندهای ساده قابل جذب سریع باشد، زیرا در زمان افطار قند خون در پایین ترین حد خود قرار گرفته ومی تواند یکی از علل سردردهای نزدیک افطار باشد . توصیه می شود شروع افطاری با خرما، آب گرم یا چای کم رنگ ، شیر و..باشد، بدین ترتیب نیاز شدید به مواد قندی به سرعت برطرف می شود وبدن آمادگی بهتری برای استفاده از مواد غذایی دیگر را پیدا می کند.

 

بنابراین در وعده افطار نباید یکباره حجم زیادی از غذا یا مایعات واردمعده شودچون اتساع ناگهانی معده باعث اختلال در جریان خون دیگر اندام ها واعضاء بدن شده وازطرفی باعث بروز سوء هاضمه نیز می شود .پس باید غذای اصلی در وعده افطار ، کم کم وبه تدریج صرف شود.از طرف دیگر مصرف یکباره مقدار زیادی نوشیدنی های سرد ممکن است علائم ناراحت کننده گوارشی در فرد روزه دار به وجود آورد وباید از این عمل پرهیز نمود

خوردن شیر یا چای گرم و مقداری نان به همراه پنیر و سبزی و یا سوپ یا آش رقیق بهترین غذای برای افطار است.

شام:

در تابستان که طول شب کوتاه است بهتر است روزه داران عزیز کمی پس از صرف یک افطار ساده و سبک(خرما، نان و پنیر وسبزی) اقدام به صرف شام نمایند و تا پیش از خوابیدن 2 لیوان چای کم رنگ ، یک لیوان شیر و حداقل 2 عددمیوه میل کنند. اما در پاییز و زمستان بهتر است روزه داران حدود 3 ساعت پس از خوردن یک افطاری سبک به صرف شام بپردازند.

شام می تواند در برگیرنده گوشت ، نان و غلات ، لبنیات ، سبزیجات باشد. بهتر است غذاها کم چرب باشد.

 سحری:

      وعده سحری را به هیچ وجه فراموش نکنید، زیرا سحری نسبت به دو وعده افطار و شام باید وعده اصلی را تشکیل دهد. این وعده غذایی، مواد مغذی لازم و انرژی مورد نیاز برای تمرکز و فعالیت روزمره را تامین می کند و متابوليسم پایه بدن را بالا نگه می دارد.  

برخلاف تصور ، روزه بدون سحری نه تنها موجب کاهش وزن نمی شود،بلکه عموما منجر به افزایش وزن و چاقی می گردد.اشخاصی که بدون سحری اقدام به روزه گرفتن می کنند در طول روز دچار افت قند خون، کاهش تمرکز و توان کاری می شوند این عوارض هیچ ارتباطی به روزه گرفتن ندارد و نتیجه تغذیه ی نامناسب است.

در هنگام سحر سعی کنید از مواد غذایی حاوی کربوهیدرات های پیچیده و دارای فیبر( مانند غلات کامل، حبوبات و سبزیجات) به جای  کربوهیدرات های ساده (مثل قند ، مربا، برنج و نان های سفيد و فانتزي) استفاده کنید؛ چرا که کربوهیدرات های پیچیده سرعت هضم کم و خاصیت سیر کنندگی بیشتری دارند و به حفظ قند خون در محدوده طبیعی و تاخیر در ایجاد حس گرسنگی کمک می کنند. اگر سحری سبک تر باشد، احساس سنگینی، کسالت و خواب آلودگی کمتر بروز کرده و شخص فعالیت روزانه را با نشاط بیشتری آغاز می کند.

 

 

توجه داشته باشيدكه از مصرف مقادیر زیاد نوشیدنی های کافئین دار مانند قهوه، چای و نوشابه به خصوص در هنگام سحر اجتناب نماييد چون کافئین موجود در این نوشیدنی ها باعث دفع زیاد ادرار و در نتیجه کم آبی و از دست دادن مواد معدنی مورد نیاز بدن در طول روز می شود، بنابراین سه تا پنج روز قبل از ماه رمضان به تدریج دریافت این نوشیدنی ها را کاهش دهید . البته به خاطر داشته باشید که کاهش ناگهانی کافئین منجر به سردرد، تغییرات رفتاری و تحریک پذیری می شود.

غذاها کم چرب ، کم شیرین ، کم نمک وکم ادویه مصرف شود

 توصیه های سرکار خانم  بهار نیکزاد لاریجانی – کارشناس تغذیه  شبکه بهداشت درمان اهمیت تغذیه  در ماه مبارک رمضان
امتیازدهی
میانگین امتیازها:0 تعداد کل امتیازها:0
مشاهده نظرات (تعداد نظرات 0
ارسال نظرات
نام  
آدرس پست الکترونیکی شما    
توضیحات  
تغییر کد امنیتی  
کد امنیت  
 
ساری ، میدان امام (ره) سه راه جویبار ، ابتدای بزرگراه ولی عصر (عج) ، دانشگاه علوم پزشکی مازندران | Copyright © 2015 Mazums.ac.ir . All rights reserved
Powered by DorsaPortal