شبکه بهداشت و درمان آمل
۱۳۹۷ دوشنبه ۲۸ آبان
br ENGLISH
وبا ( التور )

با بيماري وبا يا التور آشنا شويم

 
 

وبا( التور )

   التور يكي از بيماريهاي اسهالي است كه گاه بصورت حاد ظاهر مي شود و عامل آن ميكروب وبا است. علائم بيماري ناشي از سمي است كه توسط ميكروب در روده باريك افراد آلوده ترشح مي شود.

علائم بيماري

   اغلب ممكن است شخصي اسهال خفيف داشته باشد و يا اصلا علامتي نداشته باشد. گاه بصورت اسهال شـديـد هـمـراه يـا بـدون اسـتفراغ بروز كرده و گاهي مانند آب ريس برنج، بدون تب و بدون زور و پيچ مي باشد. بيمار معمولا دچار عطش فراوان مي باشد.از دست رفتن آب و املاح بدن مي تواند به سرعت و در ظرف 4-3 ساعت سبب كم آبي شديد بدن و مرگ شود. بخصوص اگر آب و املاح از دست داده شده جبران نشود.

راه انتقال

   انتقال التور از انسان به انسان از راههاي زير مي باشد:

تماس مستقيم:

   مي تواند بندرت از طريق دستهاي آلوده، تماس با مواد دفعي و استفراغ بيماران و ملحفه ها و لوازم آلوده، ايجاد بيماري كند.

تماس غير مستقيم:

الف - آب آلوده به مدفوع، منابع آب حفاظت نشده مانند چاه ها، درياچه ها، استخرها، جويبارها و ...؛

ب - آشاميدني ها و خوراكيهاي آلوده؛

·         تغذيه كودكان و نوزادان با بطري به جاي شير مادر يك عامل خطر چشمگير براي شيرخوران است؛

·         سبزيها و ميوه هاي خام آلوده و يا شسته شده با آب آلوده؛

·         غذاهاي پخته هم ممكن است پس از تهيه بوسيله دست يا مگس آلوده شده باشد؛

·         شير آلوده و بستني كه از منابع غير مطمئن تهيه شده باشد؛

دوره پنهاني

   دوره پنهاني از چند ساعت تا پنج روز است ولي بطور معمول 2-1 روز مي باشد.

پيشگيري

·         رعايت بهداشت فردي و اجتماعي؛

·         شستشوي دستها با آب و صابون بعد از اجابت مزاج و قبل از تهيه و خوردن غذا؛

·         استفاده از آب آشاميدني سالم ( جوشانيدن و يا ضد عفوني كردن با كلر)؛

·         مصرف نكردن يخ هاي قالبي كه بصورت غير بهداشتي تهيه، توزيع و عرضه مي شود؛

·         استفاده از شير پاستوريزه و يا پس از جوشانيدن به مدت 20 دقيقه؛

·         مصرف نمودن غذاي پخته سرد شده، پس از گرم شدن؛

·         دور نگه داشتن مواد غذايي گرم از مگس و آلودگي هاي ديگر؛

·         عدم مصرف انواع خوراكي هاي خام از دستفروشان، ضد عفوني كردن سبزيجات و ميوه جات با پركلرين؛

روش سالم سازي سبزيجات و ميوه جات

   براي جـلوگـيـري از مـبـتـلا شـدن بـه بـيـماريهاي انگلي و روده اي حتما بايد سبزيجات و ميوه جاتي كه مي خواهيم بصورت خام مصرف كنيم به طريق زير سالم سازي نموده و بعد مصرف كنيم:

مرحله 1: پاكسازي

   ابتدا سبزيجات و ميوه جات را به خوبي پاك كرده، با آب تميز شستشو مي دهيم تا مواد زائد و گل و لاي آن برطرف گردد.

مرحله دوم: انگل زدايي

   سـپـس آنـرا در يـك ظـرف 5 لـيـتري آب ريخته و بازاءهر ليتر 3 الي 5 قطره مايع ظرفشويي به آن اضافه مي كنيم و قدري بهم مي زنيم تا تمام سبزيجات و ميوه جات داخل كف آب قرار گيرد. بعد از 5 دقيقه سبزيجات و ميوه جات را از روي كف جمع آوري نموده و با آب سالم شستشو مي دهيم تا تخم انگلها و باقيمانده مايع ظرفشويي پاك شود.

مرحله سوم: ضد عفوني

   براي ضد عفوني و ار بين بردن ميكروبها يك گرم ( نصف قاشق چايخوري) پودر پركلرين در ظرف 5 ليتري پر از آب ريخته، كاملا حل مي كنيم. سپس سبزي و ميوه انگل زدايي شده را براي مدت 5 دقيقه در محلول قرار داده، آبكشي مي كنيم. ( توضيح اينكه اگر پركلرين در دسترس نباشد مي توانيد از هر ماده ضدعفوني كننده مجاز و استاندارد كه در داروخانه ها و سوپرماركتها يا خواربار فروشي ها وجود دارد طبق دستورالعمل آن مصرف كنيد).

مرحله چهارم: شستشو

   سبزي و ميوه ضد عفوني شده را مجددا با آب سالم مي شوييم تا باقيمانده كلر پاك شود سپس مصرف مي كنيم.

درمان بيمار اسهالي وبا (التور)

·         جبران آب از دست رفته بدن با خوردن آب زياد، سوپ، چاي، مايعات ديگر و محلول ORS ؛

·         رجوع به نزديكترين مركز بهداشتي درماني يا بيمارستان محل سكونت جهت آزمايش مدفوع و دريافت بسته هاي پودر ORS و درمان صحيح؛

طرز تهيه محلول ORS

   يك بسته پودر ORS كه معمولا 27/5 گرمي است بايد در 4 ليوان معمولي ( يك ليتري) آب جوشيده سرد شده در يك پارچ سربسته حل گردد و در جاي خنك در يخچال نگهداري گردد.

   بيمار مي تواند بعد از هر بار اجابت مزاج هر چقدر كه ميل دارد از محلول ORS بخورد در ضمن بهتر است در هنگام استفاده كردن از محلول فوق حتما با يك همزن خوب هم زده شود. بيمار بايد تا قطع كامل اسهال، به مصرف ORS ادامه دهد.

 
1394/07/06
امتیازدهی
میانگین امتیازها:0 تعداد کل امتیازها:0
مشاهده نظرات (تعداد نظرات 0)
ارسال نظرات
نام  
آدرس پست الکترونیکی شما    
شماره تلفن
توضیحات  
تغییر کد امنیتی  
کد امنیت  
 
Powered by DorsaPortal